Cercle Gaia és una proposta de Cooperativa de Treball i d’Habitatge en Ecoviles Productives, que actua a nivell global.
Es centra en la creació d’espais de treball i habitatge integrats a la natura i als criteris de cooperativisme i justícia social.
Estretament vinculat a la Cooperativa Integral Catalana i les EcoXarxes, la Permacultura, les Ecoviles, la Cultura lliure i P2P, entre d’altres, pretén ser un espai d’organització d’inversions, treballs, relacions econòmiques i comercials entre els diversos projectes que s’hi vulguin associar o vincular.
A més de compartir moltes eines amb la CIC, comparteix també el mateix esperit: associar-se no comporta mes obligacions que respectar els acords comuns bàsics, i tota la sobirania recau en l’Assemblea o Consell de cadascun dels projectes locals.
Ara mateix, Cercle Gaia està començant a desenvolupar 3 projectes específics:
- Ecovila Amat. Garrotxa, Catalunya. http://www.ecovilamat.org
- Oasis Mundo, Paraty, Brasil
- Colonia de Sacramento, Uruguay.
I manté una estreta col·laboració amb els següents projectes que han estat creats i finançats pels mateixos integrants de Cercle Gaia o són especialment afins i propers:
- Calafou.net.
- Cerveseria Artesanal Estrella Negra.
- Projecte, en desenvolupament, MRT, Masos per a la Recuperació del Territori.
- CIC; EcoXarxes, Mas Franch, Cal Cases, Can Masdeu, Can Decreix, Can Biarlu, Lungta, La Fogaina, etc.
Història
El projecte fou gestat ja el 2003, a l’estela d’un ambiciós projecte de transformació social que no va arribar a materialitzar-se, però per al que un col·lectiu d’unes 200 persones de molts països retrobats als FSM i als Rainbows i ENCA, van treballar-hi en diferents espais del Brasil: el Projecte Ahimsa.
Es centrava en un vaixell que es volia fer navegar des del 3er FSM de Porto Alegre, Brasil, fins al 4rt FSM de la Índia. Així com la creació d’un teixit productiu i cooperatiu com el que s’ha anat materialitzant a la CIC i EX i ara amb Cercle Gaia, que volia incloure:
- Comunitats productives en espais d’Ecoviles
- Caravanes de transport de mercadories i persones, vaixells, autobusos i zepelins! : )
- Espais d’interacció i compra-venda amb el mon exterior.
La proposta tenia en les monedes socials i en integrar diversos cercles d’economia un eix central, així com en l’autoorganització cooperativa i assembleària de cadascun dels nuclis.
El projecte deixà d’existir quan fou evident que seria impossible aconseguir un vaixell com el que es pretenia en un any. Però inicià la reflexió i elaboració en el pla teòric d’aquesta proposta de cooperativisme enxarxat. Que contribuí també, en les converses amb l’activista Enric Duran a Barcelona el 2004, a aportar algunes idees que anys més tard trobem a la CIC, EX i Freedom Coop.
Donat que aquestes organitzacions ja assolien bona part dels ideals de CG, aquest projecte fou definitivament aparcat el 2010. I avui en efecte bona part d’aquelles propostes està perfectament desenvolupada amb la CIC i les moltes eines que ja ofereix, com especialment la CAC, el CTIT, l’Integral CES de les EX, projectes vinculats, etc.
Avui, un cop construït tot aquest entorn cooperativista integral, i amb l’inici de propostes que van encara mes enllà i fan el salt global amb Freedom Coop, ens sembla oportú fer renéixer aquesta idea, amb unes finalitats i característiques força més definides que el 2003, però amb el mateix esperit i propostes.
Complementant i potenciant els entorns cooperativistes marc que generen CI’S i FC, que ja resolen bona part de les propostes esbossades per CG, i estructurar, des d’aquesta organització més específica un aspecte del que vol promoure la Revolució Integral de CIC i EX, el de l’organització de cooperatives de treball i habitatge, que a CG centrem de forma especifica en les opcions rurals i sostenibles.